Geschiedenis van Château du Ludaix in Marcillat en Combrailles.

Een ontroerend verhaal van bedrog, rampen en geluk
Geschiedenis van Château du Ludaix in Marcillat en Combrailles.

Het stadje Marcillat (en Combrailles) heeft een rijke geschiedenis, het dankt zijn naam aan de Romijnse generaal Marcellus. Op het terrein van het kasteel zijn de sporen daarvan nog te vinden. Er werden twee romijnse sarcophagen gevonden die nu bewaard worden in het museum van Neris les Bains. Een megalith, waarvan wordt aangenomen dat het een keltisch altaar was, is nog te vinden aan de rand van het bos, wat doet vermoeden dat dit een belangrijke spirituele plaats was.

Het oudste gedeelte van het kasteel werd gebouwd in het 2e deel van de 13e eeuw en staat op de noord-oostelijke hoek van het gebouw. Het was eigendom van Guillaume de Rochedragon en bestond uit een versterkte toren die diende als bescherming voor het omliggende gebied van het kanton Combraille.

In de 14e eeuw werd het landgoed geerft door de familie Du Mont, die de toren uitbreidde met aanbouw rond 1560. Zij maakten er een herenhuis van, en bouwden op en rond de middeleeuwse binnenplaats, in wat nu de achterkeuken is. De stenen doorgang die naar de keuken leidt vanuit de grote hal is een van de nog bestaande overblijfselen van deze bebouwing.

In de 16e eeuw kwam het kasteel in bezit van de familie Durat, wier oorspronkelijke wapenschild nog hangt boven de voordeur en op de schouw.

Crest of arms Durat Family

De Durats hebben in het kasteel de meest zichtbare aanpassingen gemaakt in 1826. Zij hebben het uitgebreid tot de vorm die we vandaag de dag zien. De voorgevel van het gebouw, en de ronde en vierkante toren die bekend staan als de ´zout en peper pot´, werden gebouwd door Graaf Francois-Cesar de Durat. Hij was attaché van de Russische Ambassadeur. Terwijl hij zijn fortuin in Rusland verdiende, stuurde hij een opdracht om het herenhuis odanig aan te passen dat hij er plezier aan kon beleven! Een grote balk op zolder draagt nog steeds het jaartal 1827, de balk stamt uit deze periode van herbouw.

Bekende leden van de familie Durat die in het kasteel woonden zijn onder anderen Felix de Durat, die er woonde tussen 1850 en 1880. Hij staat in de geschiedenis bekend om zijn goede invloed op de lokale handel en ambachten. De laatste Durat die in het kasteel woonde was de grootvader van de huidige Graaf. Het gerucht gaat dat zijn voorliefde voor wijn en vrouwen hem dwong steeds delen van zijn landgoed te verkopen bij iedere nieuwe maitresse. De hudige Durats wonen in de omgeving van Moulins.

In de jaren 50 van de vorige eeuw werd ht kasteel 7 jaar lang verhuurd om te dienen als jongens internaat. Er ijn verhalen over ondeugende schooljongens die rijtuigen in brand staken en speelden op de romijnse ruines! Een van de leerlingen van de school is nu een beroemde Franse Fotograaf. Bij een bezoek toonde hij ons het deel van zolder die hij ombouwde tot donkere kamer en waar hij zijn carriere begon!

In 1975 werd het kasteel gekocht door de beroemde choreograaf Pierre Lacote en zijn vrouw Ghislaine Thesmar, een prima ballerina van de Parijse Opera. Haar aanwezigheid is nog steeds zichtbaar in de vorm van de dansstudio op de tweede etage en in de foto´s die langs de muren hangen. Het waren Lacote en Thesmar die de danser Rudolph Nureyev hielpen bij zijn vlucht uit Rusland in 1961.

Toen David en stephanie in 1998 het kasteel kochten was het geheel leeg en hard toe aan renovatie en herinrichting. Sinds die tijd zijn David en Stephanie steeds bezig het kasteel te behouden en te renoveren.

Voor een korte geschiedenis van het kasteel in het Frans, zie “Le Patrimoine des Communes de L’Allier- Auvergne”, (Flohic), p.630.

Opmerking: David en Stephanie Holland hebben een grote hoeveelheid brocante en antieke textiel verzameld, die zij te koop aanbieden. Vraag hen, om u de met schatten gevulde zolders en schuren te tonen.

There are 1 comments. Add yours

  1. 16th oktober 2017 | Guillaume de Durat says: Beantwoorden
    Afraid the rumors do not reveal the truth story of the facts the Ludaix has been sold. The tragedic death of a child was the reason. I know the legend about the trend of the males of the family for women..and good wine. It has never caused the sell of properties.

Join the Conversation